Joi, 12 Octombrie 2017 16:53

Bruxelles-ul confirmă în scris posibilitatea plății în avans a 70% din plățile directe către fermieri și 85 la sută din anumite plăți pentru dezvoltarea rurală

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Alte cinci state, printre care și România, au fost incluse de Comisia Europeană (CE) pe lista celor care pot crește suma plătită în avans fermierilor afectați de condițiile climatice dificile din prima jumătate a acestui an, fiind parafate astfel și spusele oficialităților guvernamentale autohtone.

Ca urmare a acestei decizii, producătorii agricoli din 15 state membre sunt acum eligibili pentru a primi în avans plăți mai mari.

Această măsură a fost luată în prima parte a lunii septembrie pentru 10 state: Belgia, Cehia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia și Finlanda. Acestora li se adaugă acum alte cinci țări: România, Croația, Irlanda, Grecia și Marea Britanie, state care au cerut mai târziu acest sprijin și care au reacționat după ce procedurile pentru primele 10 state erau deja demarate. Astfel, pentru a evita îngreunarea întregului proces, Comisia a decis să abordeze separat cererile celor două grupuri de state.

Diferitele condiții climatice dificile, de la secetă la ploi puternice, pe care au trebuit să le înfrunte anul acesta, i-au pus pe fermieri în fața unor dificultăți financiare. Permiterea creșterii nivelului plăților efectuate în avans de autoritățile naționale către fermieri, conform politicii agricole comune, are ca scop ameliorarea problemelor care țin de fluxul de numerar.

Acordul acoperă plățile directe către fermieri și anumite plăți pentru dezvoltarea rurală, care sunt de regulă efectuate de statele membre în perioada 1 decembrie – 30 iunie. Până acum, statele membre puteau alege să efectueze în avans, începând cu 16 octombrie, în fiecare an, până la 50% din totalul plăților directe, respectiv 75% din cele destinate dezvoltării rurale. Decizia Comisiei le permite statelor afectate de condiții climatice dificile să crească nivelul acestor plăți până la 70% și, respectiv, la 85%.

De acum, statele eligibile au posibilitatea să decidă singure dacă vor profita sau nu de această facilitate legată de normele pentru acordarea în avans a plăților.

Citit 245 ori