Luni, 11 Septembrie 2017 18:30

Produsele de finanţare ale instituţiilor bancare pentru beneficiarii PNDR 2020, publicate de azi pe pagina de Internet a AFIR

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Începând cu data de luni, 11 septembrie 2017, pagina oficială de internet a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) este gazda ofertelor financiar-bancare destinate susținerii proiectelor prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, anunță agenția printr-un comunicat de presă.

Potrivit spuselor lui Adrian-Ionuţ Chesnoiu, directorul general al AFIR, decizia de popularizare în cauză are ca țel ofertarea directă a potențialilor beneficiari de fonduri FEADR cu instrumente financiare flexibile.

„Din experienţa programării anterioare - a PNDR 2007 – 2013 -, problema cofinanţării investiţiilor în agricultură şi pentru dezvoltarea mediului rural a reprezentat unul dintre principalele motive pentru care s-au dezangajat fonduri. Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor noului program, am identificat o soluţie de popularizare pe site-ul AFIR a ofertelor financiar-bancare, oferindu-le astfel oportunitatea de a alege un instrument financiar flexibil şi potrivit investiţiei pe care doresc s-o dezvolte cu ajutorul fondurilor europene, disponibile ţării noastre prin PNDR 2020”, a precizat șeful AFIR.

Concret, rubrica destinată produselor de finanţare adaptate nevoilor beneficiarilor proiectelor finanţate prin intermediul PNDR 2020 a fost publicată pe pagina oficială de internet, www.afir.info, în cadrul secţiunii „Rapoarte şi Liste”, subsecţiunea „Lista instituţiilor financiare”.

Conform sursei citate, în cadrul noii rubrici a fost deja publicată oferta unei instituţii bancare în vederea emiterii Scrisorilor de Garanţie Bancară pentru autorităţile publice locale, care derulează proiecte de investiţii finanţate prin PNDR 2020.

„La nivelul AFIR, în baza unui protocol de colaborare, se poartă discuţii lunare cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) pentru a analiza posibilitatea obţinerii de condiţii avantajoase pentru beneficiarii proiectelor finanţate prin PNDR 2020, astfel încât investiţiile să fie finalizate la termen, fără probleme”, a subliniat Adrian-Ionuţ Chesnoiu.

Responsabilitatea ofertelor publicate aparţine exclusiv instituţiei financiar-bancare, la fel şi valabilitatea produselor de finanţare, precizează AFIR.

Documentul de presă mai arată că AFIR nu efectuează nicio ierarhizare sau selecţie a acestor instituţii financiar-bancare. Mai mult, lista instituţiilor bancare nu este una exhaustivă şi nu include toate instituţiile bancare ce pot oferi produse de finanţare beneficiarilor PNDR 2020.

Această listă este orientativă, publicarea ei pe portalul AFIR având scopul de a facilita identificarea, alegerea şi contactarea acestor instituţii de către cei interesaţi.

Citit 196 ori