Banii FEADR pentru investițiile în sectorul vegetal, epuizați în doar cinci zile din etapa a II-a de depunere a sesiunii anuale 2017 - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 07 Iunie 2017 14:00

Banii FEADR pentru investițiile în sectorul vegetal, epuizați în doar cinci zile din etapa a II-a de depunere a sesiunii anuale 2017

Scris de

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit 1.163 de solicitări de finanţare, în valoare totală nerambursabilă de 456,8 milioane de euro, pe zona de investiții în sectorul vegetal, fondurile disponibile pentru investiţii în sectorul vegetal fiind astfel epuizate în primele cinci zile din etapa a doua de depunere a sesiunii anuale 2017.

Alocarea financiară, disponibilă pentru sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanţare a investiţiilor la nivel naţional în sectorul vegetal, a fost de 79 de milioane de euro, conform unui comunicat al instituţiei remis miercuri la redacție.

Totodată, au fost solicitate integral şi fondurile alocate sectorului vegetal aferent sM 4.1 pentru solicitanţii din arealul ITI - Delta Dunării. Potențialii beneficiari ai finanţărilor pentru sectorul vegetal (sM 4.1) din zona ITI - Delta Dunării au depus pe pagina de internet a AFIR (www.afir.info) 123 de cereri de finanţare în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro. Fondurile alocate pentru acest tip de investiţii care se adresează solicitanţilor de finanţări din zona ITI - Delta Dunării au fost în valoare de 16,5 milioane de euro.

Solicitanţii de fonduri pentru investiţii în exploataţii agricole din zona montană au depus on-line 78 de cereri de finanţare, în valoare totală de 47,5 milioane de euro, în condiţiile în care pentru zona montană aferentă sM 4.1 au fost alocate 14 milioane de euro.

„Numărul mare de cereri de finanţare pentru sectorul vegetal arată nevoia reală de investiţii în tehnologizarea agriculturii în toate zonele ţării. Este evident că fondurile disponibile sunt insuficiente pentru a acoperi tot necesarul de tehnică agricolă din ţara noastră, dar, cu toate acestea, reprezintă un ajutor considerabil pentru dezvoltarea şi modernizarea agriculturii româneşti”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian - Ionuţ Chesnoiu.

Agenția precizează că depunerea proiectelor în cadrul sesiunii anuale s-a oprit înainte de termenul-limită prevăzut în anunţul de lansare pentru că valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate a depăşit 200% din alocare (excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase).

Sesiunea de depunere a proiectelor pentru investiţii în exploataţii agricole prin sM 4.1 a fost lansată în 3 mai 2017. Termenul-limită de depunere a cererilor de finanţare este 31 iulie 2017 pentru componentele pentru care nu au fost solicitate integral fondurile disponibile, respectiv sectorul ferme de familie şi sectorul zootehnic.

Citit 510 ori

newsletter rf

Revista