Miercuri, 24 Mai 2017 23:17

Au scăpat de verificările APIA! „Nu va fi niciun fermier, dar niciunul, în control, dintre cei care au avut verificări în anii precedenți și au fost corecți” (Daea, MADR)

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Producătorii agricoli din România care și-au dovedit corectitudinea în anii anteriori nu vor mai fi subiectul controalelor pe teren în 2017, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii, spre finalul Conferinței Naționale a Agricultorilor LAPAR 2017.

Verificările în teren vor avea un calendar clar, de la 1 iulie la 1 octombrie 2017, astfel încât beneficiarii de plăți directe să aibă banii la timp, în conturi.

„APIA centrală și locală lucrează la eșantionarea pe un principiu foarte clar. Nu va fi niciun fermier, dar niciunul, în control, cei care au avut verificări în anii precedenți și au fost corecți nu mai au ce căuta în control, în anul 2017.

Nepotrivit, lipsit de logică și de nepracticat în agricultura țării românești. Așa stând lucrurile, putem ca, de la 1 iulie până la 1 octombrie, să verificăm în teren și să încheiem rapoartele de control, pentru ca și cei care sunt în control să poată să ia la timp subvențiile, nu din iulie în iulie.

Ai obligația să verifici. Ai dreptul s-o faci. Are obligația să se supună la regulile respective, dar n-ai niciun drept să-i retezi posibilitatea de a ajunge egal în fața naturii, când trebuie să lucreze la timp culturile. Toți trebuie să aibă, în aceeași perioadă, dacă aș putea, ceea ce este imposibil, dar dorința de agronom din mine mi-o cere, cât mai repede, și o putem face, pentru că este un obiectiv de guvernare”, a declarat răspicat Daea în cadrul conferinței.

Într-o declarație anterioară pentru Revista Fermierului, Nicolae Sitaru, membru marcant LAPAR, a explicat că i-a transmis ministrului Agriculturii faptul că la finele lunii martie a avut parte de controale... la culturile pentru „înverzire” de acum un an! Practic, se voia controlul a ceva care dispăruse demult.

„I-am și explicat: la noi, în județ, o treime din fermieri sunt la teledetecție. Pentru că tot spunea ministrul că nu e normal să vină controlul să verifice în ianuarie dacă pe un teren este soia sau respectată ZIE, i-am spus că abia pe 23 martie 2017 m-am pomenit cu inspectorii la ușă în control pentru înverzirea de anul trecut. Ce pot vedea ei unde au fost mazărea, soia, fasolea? Ce rădăcini să mai caute? Chiar și pe ale celor de toamnă, plantate pentru a se usca. I-am zis și de teledetecție. La noi în județ, în cazul unor ferme, le-a fost scoasă umbra norilor din suprafețe pentru că s-a crezut că este altceva. Erau niște băltiri de vreo două hectare și ceva pe tot câmpul și ni le-au scos că erau de altă culoare pe monitor. Când grâul și porumbul băltesc, se vede altceva, din cauză că îngălbenește, rămâne mai mic, suferă. Dacă nu semnezi hârtia aceea, îți vin 70 de controale și te amână încă cinci luni la plată”, preciza producătorul agricol ialomițean.

Spusele lui Daea nu fac altceva decât să întărească cele afirmate de șeful APIA într-un interviu acordat publicației noastre.

La începutul lunii martie, Adrian Pintea preciza că, în ceea ce privește verificările, există o frustrare a fermierilor care sunt controlați an de an, dar nu neapărat una că de ce sunt controlați, ci de ce doar ei sunt verificați în fiecare an.

„Eu vă garantez că nu există nimeni (director general sau altcineva) care să aleagă vreun fermier astfel încât să fie controlat; așa ceva nu există. Eșantionarea se face pe baza analizei de risc. În acest context, vorbim de două tipuri de controale, ne referim strict la controlul clasic, și anume cel pe baza analizei de risc (undeva avem la 75 la sută), și la cel aleatoriu 25%.

Acum, ca o eficientizare (și am menționat care ar fi etapele pentru 2017), se lucrează la elaborarea unui manual de eșantionare. Mai exact, fiind foarte multe întrebări atât adresate direct APIA, precum și Ministerului Agriculturii, împreună cu ministrul de resort, făcând o analiză, am zis (aspect care urmează să fie menționat și în manualul pe 2017) că acel fermier care în ultimii doi ani a fost controlat și nu a avut erori sau erorile sunt sub trei la sută, să nu fie controlat în anul următor. Și așa este posibil ca fermierul să iasă la controlul aleator, dar măcar i se dă acestuia șansa ca, pe analiza de risc, să nu fie eșantionat”, conchidea Pintea.

Aferent campaniei 2016, APIA a autorizat 1.311.654.101 euro (sumă plătită efectiv). Din FEGA au fost plătiți 982.784.000 euro, din FEADR (măsurile delegate de la AFIR) au fost 173.673.000 și de la bugetul național 145.900.000 euro.

Citit 487 ori

Articole recente - Ionel Vaduva

Articole înrudite