Luni, 11 Septembrie 2017 00:33

Libertatea din Consorțiul de Extensie și Dezvoltare Rurală Vâlcelele i-a permis lui Dumitru Ivan să vândă un grâu de calitate la 0,72 lei kilogramul

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Prin intermediul Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală Vâlcelele, Ivan Dumitru (PF Ivan Dumitru) a reușit să vândă grâul pentru panificație cu 0,72 lei kilogramul, prețul acesta fiind însă obținut pentru că nu a comercializat cantitatea de materie primă realizată imediat după recoltat, a mărturisit Ivan Dumitru în cadrul Zilei Fermierului Călărășean și a comunei Vâlcelele, care a avut loc sâmbătă, 10 septembrie 2017.

„Eu n-am putut să vând grâu la momentul recoltării, ci l-am comercializat abia zilele trecute. Am avut alte calități față de colegii mei din consorțiu (n.r. - un grad înalt de panificație), însă o cantitate mult mai mică. Chiar și așa, am obținut un preț mai bun decât ei. De la 0,63 – 0,65 lei kilogramul de grâu, eu am obținut 0,72 lei/kg. Este o diferență care, pentru mine, este semnificativă, chiar dacă producția a fost mai mică. (...) Și eu am vândut tot prin consorțiu, dar în alte condiții de preț și calitate.”.

El recunoaște că și dacă este membru în consorțiu, are o politică independentă în a-și crea profit după posibilități.

„Suntem membri în consorțiu, dar fiecare își urmărește propriile interese: participăm la licitațiile din consorțiu, atât pentru inputuri, cât și pentru desfacerea produselor și faptul că suntem cu toții împreună ne ajută foarte mult”, a precizat Ivan în cadrul unei emisiuni radiofonice LIVE, din Parcul Central al comunei Vâlcelele, județul Călărași. „De ce este specific acest consorțiu: el îți dă libertatea să și alegi, să și decizi pentru tine, în cadrul aceluiași grup. Nu te obligă nimeni să vinzi, nimeni să cumperi. Alegi ce produse vrei, când vrei să vinzi – astăzi, mâine, poimâine”.

Pe de altă parte, Ivan Dumitru a ținut să puncteze că respectul față de ceilalți membri contează cel mai mult.

„Ceea ce este la noi mai presus de orice este o înțelegere între gentlemeni. Puțini înțeleg lucrul acesta. Ai spus astăzi că vinzi 100 de tone? Mâine, dacă este prețul mai mic, vinzi o sută de tone. Obrazul și respectul față de ceilalți membri contează cel mai mult”, a conchis fermierul.

Parcul Central al comunei Vâlcelele a fost pentru a XI-a oară gazda Zilei Fermierului Călărășean. Primarul PSD-ist, Ionel Tatu, a recunoscut că alături de colaboratorii săi a pregătit timp de o săptămână acest eveniment.

El a mulțumit predecesorilor pentru inițiativă și unora dintre membrii Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală Vâlcelele pentru susținerea financiară.

„Este a XI-a ediție, după ce am reușit și anul trecut s-o fac pe cea de-a zecea. Și trebuie să le mulțumim celor care au început prima ediție, și anume lui Iliuță Vasile și lui Gabi Oroianu (fostul primar), care au lansat ediția I. Eu am reușit să continui anul trecut. Sper să merg în continuare și anul viitor. Aceasta a fost ediția a XI-a. Aceste evenimente de amploare mare, care se află la noi, la Vâlcelele, și cu Ziua Fermierului Călărășean – Ziua Comunei –, fără sprijinul fermierilor din localitate și al Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală Vâlcelele nu ar fi putut să aibă loc. Marea majoritate a sponsorizărilor a venit de la fermierii mei din localitate și de la partenerii din agricultură, firmele din agricultură. Cam 80 la sută din sponsorizările pentru acest eveniment sunt asigurate de fermierii din localitate, cărora țin să le mulțumesc”, a precizat edilul în alocuțiunea sa de deschidere.

Vom reveni cu mai multe informații despre eveniment în zilele următoare.

Citit 345 ori

Articole înrudite