SOS ANZ! Rolul și locul Agenției Naționale pentru Zootehnie în dezvoltarea zootehniei românești  - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 20 Septembrie 2023 13:27

SOS ANZ! Rolul și locul Agenției Naționale pentru Zootehnie în dezvoltarea zootehniei românești  Recomandat

Scris de

Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, are în plan reorganizarea instituţiilor din subordinea MADR. Potrivit unui proiect de act normativ, Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu” se desființează prin preluarea activității și a personalului aferent, iar activitatea privind inspecția de stat în zootehnie, activitatea de ameliorare și reproducție desfășurată la nivel central, precum și activitatea specifică de laborator se preia în cadrul MADR. Activitatea de control și monitorizare din cadrul Oficiilor județene de zootehnie și centrelor regionale de zootehnie se preia de Centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Activitatea Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie se preia de Direcția pentru Agricultură Județeană Cluj.

Sindicatul Liber Ameliorarea, organizație a angajaților din cadrul Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu”, trage un semnal de alarmă privind posibilitatea desființării ANZ și readuce în atenția crescătorilor de animale rolul și locul acestei agenții în ameliorarea și reproducția animalelor de rasă pură, în formarea raselor de animale autohtone, protecția resurselor genetice aniamle, în identificarea și înregistrarea ecvinelor, identificarea stupilor și stupinelor, în asigurarea formării profesionale a crescătorilor de animale, pentru diverse calificări, prin Centrul Național de Formare Profesională, aducîndu-și astfel aportul la absorbția fondurilor europene puse la dispoziția crescătorilor de animale din România.

Vom publica câteva materiale puse la dispoziție de Sindicatul Liber Ameliorarea, prin care se dorește ca opinia publică, dar și autoritățile decidente, să înțeleagă importanța și necesitatea existenței Agenției Naționale pentru Zootehnie.

Agenția Națională pentru Zootehnie reprezintă autoritatea competentă a statului în zootehnie, este instituție unică prin atribuțiile sale, de interes național, prin misiunea sa de ameliorare și reproducție, conservarea fondului genetic zootehnic etc.

În conformitate cu prevederile Regulamentului European 1012/2016, regulamentul ameliorarii animalelor, în toate statele Uniunii Europene există un corespondent al Agenției.

La nivel naţional, ANZ este organizată în șapte Centre Regionale de Zootehnie care au în structura lor 41 de Oficii Județene de Zootehnie, prin care sunt realizate atribuțiile Agenției și sunt implementate strategiile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în sectorul zootehnic.

 

Scurt istoric

 

Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” este o instituție cu o veche tradiție și importanță strategică națională privind evoluția performanțelor animalelor de reproducție și gestionarea resursei genetice în România.

Astfel:

  • În anul 1926, prin „Legea creșterii, ameliorării și protecției sănătății animalelor domestice” s-a înființat Institutul Național Zootehnic. Profesorul G .K. Constantinescu, fondatorul zootehniei moderne în România, a organizat și condus Institutul Național Zootehnic, care a apărut ca o necesitate în procesul de trecere de la zootehnia empirică, întâmplătoare, la zootehnia modernă bazată pe știință și cunoaștere.

  • În anul 1947, Institutul Național de Zootehnie se reorganizează în Institutul de Cercetări Zootehnice, sporind astfel importanța activității, prin Legea nr. 176/1947, publicată în Monitorul Oficial nr. 127/07.06.1947. Institutul de Cercetări Zootehnice avea în subordine staţiuni de cercetare ştiinţifică cu activitate mixtă, respectiv desfăşurarea cercetării pe mai multe specii din zootehnie în aceeași unitate (Bonţida, Pădureni, Runcu, Ruşeţu, Popăuţi, Palas, Dulbanu, Mărculeşti).

  • În anul 1957 se înfiinţează Centrele de Selecţie a Animalelor  ale Consiliului Superior al Agriculturii, sub coordonarea tehnică a Institutului de Cercetări Zootehnice.

  • În anul 1966, Stațiunea Centrală de Însămânțări Artificiale și Centrul de Selecție a Animalelor se reunesc sub denumirea de Stațiunea Centrală de Reproducție și Selecție a Animalelor București, ca structură în cadrul  Institutului de Cercetări Zootehnice.

  • În anul 1971, prin HCM 87/1971, Stațiunea Centrală de Reproducție și Selecței a Animalelor București se reorganizează în Centrul Republican de Reproducție și Selecție a Animalelor București cu Centrele Județene de Selecţie a Animalelor.

  • În anul 1975, în baza prevederilor Legii nr. 40/1975 privind creşterea şi ameliorarea animalelor art. 20,  se reorganizează, cu aprobarea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Unitatea Republicană de Reproducţie şi Selecţie ca  Centrul Naţional de Reproducţie şi Selecţie a Animalelor (C.N.R.S.A.).  În baza prevederilor Legii nr. 40/1975, cap. 2 şi 3, unitățile județene de reproducţie şi selecţie a animalelor au atribuţii tehnice importante pe care le desfăşoară.

  • În anul 1996,  Centrul Naţional de Reproducţie şi Selecţie se transformă în Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. dr. G.K. Constantinescu”.

  • În anul 2014,  Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” devine Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”.

  • În anul 2018,  Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” este desemnată prin lege autoritate competentă în sectorul zootehnic și este responsabilă de implementarea a o serie de Regulamente și Decizii europene.

 

Abonamente Revista Fermierului – ediția print, AICI!

Citit 935 ori

newsletter rf

Publicitate

21C0027COMINB CaseIH Puma 185 240 StageV AD A4 FIN ro web 300x200

Banner KV AGRI SUMMIT 2024 300x250px

Andermatt Slides

T7 S 300x250 PX

Banner Corteva 2020

4x5 b2b foodexpo 100

GAL Danubius Ialomita Braila

GAL Napris

Revista