Marţi, 28 Decembrie 2010 13:10

Soiuri şi hibrizi de legume româneşti pentru cultura în solarii

Da o nota articolului
(34 voturi)

Am atras atenţia şi cu alte ocazii că producătorii de legume trebuie să se ferească de vânzătorii ambulanţi, care cutreieră în acest sezon diferitele areale legumicole din ţară. Pe piaţă circulă fel de fel de falsuri, cu preţuri atractive. Plicuri false şi seminţe de calitate îndoielnică se pot găsi chiar şi în unele mici magazine săteşti, unde patronul sau vânzătorul din magazin nu au posibilitatea unei verificări sau pur şi simplu nu sunt informaţi suficient. Voi încerca, în acest articol, să explic legumicultorilor de ce trebuie să cultive soiuri şi hibrizi româneşti, rezultat al muncii geneticienilor şi amelioratorilor noştri din Institutul de la Vidra şi din staţiunile noastre de la Bacău, Buzău şi Iernut, precum şi de la fosta noastră Staţiune Işalniţa.

Soiuri pentru condiţiile climatice de la noi

Materialul biologic autohton, soiurile şi hibrizii noştri poartă în ei, de regulă, caracteristici acumulate de-a lungul anilor, care le conferă o mai bună comportare faţă de condiţiile climatice specifice. De aceea, specialistul nostru a pornit la drum folosind populaţii locale, pe care le-a combinat cu creaţii recente ale cercetării naţionale şi mondiale. Este o muncă dificilă, complexă, în echipă, care durează ani buni de cercetare. Rezultatul îl constituie un soi sau un hibrid care se comportă bine din punct de vedere productiv, în condiţiile variaţiilor climatice specifice ţării noastre şi în plus răspunde calitativ cerinţelor consumatorilor români. Pentru noi, aceşti doi parametri au fost cel mai adesea obiectivele de bază ale programelor de ameliorare.

Sigur că ne-a interesat şi introducerea unor rezistenţe la unii agenţi patogeni, mai ales la cei care sunt cei mai frecvenţi în România şi care produc pagube economice importante. Adeseori se spune că un hibrid performant înseamnă un hibrid care dă o producţie foarte mare şi care are o multitudine de rezistenţe la boli, dăunători, factori adverşi de mediu şi care, eventual, arată bine.

Mai puţin se vorbeşte de calitatea nutriţională. Or, constatăm că bolile continuă să decimeze culturile de legume, pe fondul lansării a noi şi noi produse de combatere. Aşa au apărut tomate cu un gust fad, cu ţesut albicios pronunţat în interior, foarte tari, cu un raport zahăr: aciditate care nu-i pe gustul consumatorului nostru, cu un conţinut relativ scăzut de vitamina C. Această situaţie se întâlneşte cu deosebire la culturile din sere şi solarii. Sigur, pe vremuri, înainte de ’89, când producţia din sere mai ales, pleca 90 % la export era şi normal să cultivăm hibrizii ceruţi de importatori şi cu rezistenţă la transport. Dar astăzi?

Iată de ce, toată lumea se întreabă unde sunt tomatele româneşti de altă dată! Ele există, dar sunt sufocate de promovarea uneori agresivă a hibrizilor străini. Din buzunarele cultivatorilor pleacă anual aproximativ 15 milioane euro pentru procurarea acestora! Si să nu mai vorbim de vinetele cât roata carului, de morcovii care numai gust de morcov n-au, de usturoiul care se albăstreşte atunci când îl tai, de varza tare ca piatra şi altele. Voi recomanda unele soiuri şi hibrizi româneşti destinaţi culturilor din solarii.

SIRIANA F1

Pentru început, Hibridul de tomate SIRIANA F1, produs la SCDL Buzău de către cunoscutul ameliorator dr. Costel Vânătoru, este un hibrid cu creştere nedeterminată, foarte timpuriu, destinat în special pentru cultura în solarii. Cultivat în zona Vidra alături de hibridul PRECOS, cunoscut ca unul dintre cei mai timpurii hibrizi, dar care, stimulat sau nu, face acel mucron proeminent în partea apicală a fructelor, hibridul SIRIANA a fost la fel de timpuriu; are fructe rotunde, colorate uniform, roşu strălucitor, fără zone albicioase în interior, cu greutatea între 120 şi 180 g şi cu o producţie de 3,5 kg/plantă pe 5 etaje.

În plus, analizele de laborator, efectuate la ICDLF Vidra, arată că fructele hibridului SIRIANA au compoziţia şi gustul tomatelor cu adevărat româneşti, nu sunt nici „bombe cu apă” cum sunt definite tomatele olandeze, nici „bombe chimice” cum li se spune tomatelor spaniole. Preţul de vânzare al seminţelor de SIRIANA F1 este accesibil şi anume de 80 de lei pentru 1000 de seminţe, inclusiv TVA, sau 120 lei un plic de 5 g; aceasta înseamnă mai puţin de 8 bani o sămânţă, sau 240 de lei pentru o suprafaţă de circa1000 mp.

CARISMA

Alături de acest hibrid, aş recomanda, ca pe o porţiune de 5 % din suprafaţa unui solar, să se cultive şi un soi tot românesc de tomate tip cireaşă, CARISMA, creaţie a Staţiunii Buzău, a dr. Rica Burnichi. Este un soi cu creştere nedeterminată, destinat pentru cultură în solar sau în seră, dar şi în câmp; dă o producţie de 2,5 kg/plantă, cu fructe rotund-înalte, mici, de cca 25 g/bucată, colorate roşu intens, dulci, cu o aromă deosebită, cu un conţinut ridicat de substanţă uscată, de 8,7 %, şi cu o concentraţie de vitamina C de 20 mg; din păcate, cererea pe piaţă este încă foarte redusă, consumatorul român nefiind suficient de informat; dar fructele sunt extrem de gustoase, putând fi consumate fie ca aperitiv, fie ca desert şi sunt excelente pentru copii. Preţul de vânzare este de 7 lei pentru 1000 de seminţe, sau 10 lei plicul de 5 g care conţine cca 1500 de seminţe. Pentru diversificare şi nu doar ca o curiozitate, merită să cultivaţi un astfel de soi de tomate. Precis însă, aceste roşii tip cireaşă, vor atrage consumatorii!

ANDRA F1

Pentru cultivatorii de pătlăgele vinete în solar, recomand un hibrid românesc tipic pentru această specie, creaţie a Institutului de la Vidra, a cunoscutului ameliorator de vinete, dr. ing. Mihai Tudor: hibridul de pătlăgele vinete ANDRA F1 - semitimpuriu, recomandat pentru cultura în solarii, dar şi în câmp. Fructele sunt ovoid alungite, tipice vinetelor româneşti, cu dimensiunea de 19-22 cm în lungime şi 6-7 cm în diametru, cu o greutate medie de 250-300 g; culoarea fructelor hibridului ANDRA este violet închis cu pieliţa lucioasă; are o capacitate de producţie, în cultură prelungită în solar, de 8-10 t/1000 m2; foarte important de menţionat este rezistenţa la Phytophtora parasitica, mana fructelor, sau putrezirea acestora şi toleranţa la Verticillium dahliae sau ofilirea plantelor, ultima boală fiind foarte frecvent întâlnită în culturile din solarii. Preţul de vânzare este de 15 lei pentru 1000 de seminţe, inclusive TVA, sau 60 de lei pentru o suprafaţă de 1000 m2, ceea ce ar însemna 2 plicuri a câte 10g.

SIRIUS F1

În completarea sortimentului din solarii, pentru cultura de castraveciori tip Cornichon, recomand un hibrid produs de asemenea la Staţiunea Buzău de către dr. Costel Vânătoru - hibridul de castraveţi SIRIUS F1, timpuriu, cu o mare capacitate de emitere a lăstarilor, pe care se obţin în principal fructele. Acest hibrid este foarte productiv, obţinându-se într-un ciclu de producţie de primăvară-vară sau de vară-toamnă aproximativ 5,5 kg/ m2; este destinat cu predilecţie cultivării în spaţii protejate, pentru consum în stare proaspătă şi conservat; Preţul a 1000 de seminţe este de 60 de lei. Cultivatorii români ar trebui să apeleze cu mai multă încredere la soiurile şi hibrizii româneşti de legume, destinaţi cultivării în solarii.

Calitatea acestora va demonstra că au făcut o alegere bună, alegere care le va fi confirmată de aprecierile consumatorilor. La aceasta se adaugă şi un preţ mai mult decât convenabil, pe măsura posibilităţilor marii majorităţi a producătorilor români. Si dacă uneori se găsesc seminţe de legume aduse din afară la preţuri mai mici, să fie atenţi nu numai la calitatea acestora – energie germinativă, facultate germinativă şi autenticitate –, ci şi la provenienţă. se vorbeşte de calitatea nutriţională. Or, constatăm că bolile continuă să decimeze culturile de legume, pe fondul lansării a noi şi noi produse de combatere. Aşa au apărut tomate cu un gust fad, cu ţesut albicios pronunţat în interior, foarte tari, cu un raport zahăr: aciditate care nu-i pe gustul consumatorului nostru, cu un conţinut relativ scăzut de vitamina C.

Această situaţie se întâlneşte cu deosebire la culturile din sere şi solarii. Sigur, pe vremuri, înainte de ’89, când producţia din sere mai ales, pleca 90 % la export era şi normal să cultivăm hibrizii ceruţi de importatori şi cu rezistenţă la transport. Dar astăzi? Iată de ce, toată lumea se întreabă unde sunt tomatele româneşti de altă dată! Ele există, dar sunt sufocate de promovarea uneori agresivă a hibrizilor străini. Din buzunarele cultivatorilor pleacă anual aproximativ 15 milioane euro pentru procurarea acestora! Si să nu mai vorbim de vinetele cât roata carului, de morcovii care numai gust de morcov n-au, de usturoiul care se albăstreşte atunci când îl tai, de varza tare ca piatra şi altele. Voi recomanda unele soiuri şi hibrizi româneşti destinaţi culturilor din solarii.

SIRIANA F1

Pentru început, Hibridul de tomate SIRIANA F1, produs la SCDL Buzău de către cunoscutul ameliorator dr. Costel Vânătoru, este un hibrid cu creştere nedeterminată, foarte timpuriu, destinat în special pentru cultura în solarii. Cultivat în zona Vidra alături de hibridul PRECOS, cunoscut ca unul dintre cei mai timpurii hibrizi, dar care, stimulat sau nu, face acel Am atras atenţia şi cu alte ocazii că producătorii de legume trebuie să se ferească de vânzătorii ambulanţi, care cutreieră în acest sezon diferitele areale legumicole din ţară. Pe piaţă circulă fel de fel de falsuri, cu preţuri atractive.

Plicuri false şi seminţe de calitate îndoielnică se pot găsi chiar şi în unele mici magazine săteşti, unde patronul sau vânzătorul din magazin nu au posibilitatea unei verificări sau pur şi simplu nu sunt informaţi suficient. Voi încerca, în acest articol, să explic legumicultorilor de ce trebuie să cultive soiuri şi hibrizi româneşti, rezultat al muncii geneticienilor şi amelioratorilor noştri din Institutul de la Vidra şi din staţiunile noastre de la Bacău, Buzău şi Iernut, precum şi de la fosta noastră Staţiune Işalniţa.

Soiuri pentru condiţiile climatice de la noi Materialul biologic autohton, soiurile şi hibrizii noştri poartă în ei, de regulă, caracteristici acumulate de-a lungul anilor, care le conferă o mai bună comportare faţă de condiţiile climatice specifice. De aceea, specialistul nostru a pornit la drum folosind populaţii locale, pe care le-a combinat cu creaţii recente ale cercetării naţionale şi mondiale. Este o muncă dificilă, complexă, în echipă, care durează ani buni de cercetare. Rezultatul îl constituie un soi sau un hibrid care se comportă bine din punct de vedere productiv, în condiţiile variaţiilor climatice specifice ţării noastre şi în plus răspunde calitativ cerinţelor consumatorilor români.

Pentru noi, aceşti doi parametri au fost cel mai adesea obiectivele de bază ale programelor de ameliorare. Sigur că ne-a interesat şi introducerea unor rezistenţe la unii agenţi patogeni, mai ales la cei care sunt cei mai frecvenţi în România şi care produc pagube economice importante. Adeseori se spune că un hibrid performant înseamnă un hibrid care dă o producţie foarte mare şi care are o multitudine de rezistenţe la boli, dăunători, factori adverşi de mediu şi care, eventual, arată bine. Mai puţin Horticultură Cultivatorii de legume se gândesc deja la ce soiuri vor cultiva în anul care vine. Unii şi-au procurat seminţe de la Indagra şi bine au făcut dacă au apelat la firme autorizate. Soiuri şi hibrizi de legume româneşti pentru cultura în solarii.

AUTOR: DR. VICTOR LĂCĂTUŞ, DIRECTOR ŞTIINŢIFIC, ICDLF VIDRA 46

Citit de 22857 ori

3 comentarii

  • Link comentariu fl_gheorghe Sâmbătă, 08 Ianuarie 2011 21:33 scris de fl_gheorghe

    Atentie! Siriana F1 este prezentat de doua ori.

  • Link comentariu garbea Duminică, 06 Martie 2011 09:39 scris de garbea

    stimati domni de unde pot comanda si eu soiuri de rosisiriana,crisma,vinete andrafi,castravetisiriusfi

  • Link comentariu Florentina Duminică, 19 Iunie 2011 07:17 scris de Florentina

    Doresc sa achizitionez soiurile romanesti de rosii pentru cultura in sera de 5000 mp. Cui ma pot adresa? nu este data nici o adresa de contact.

Lasa un comentariu

Publicitate