Joi, 30 Iunie 2011 21:05

Hibridul românesc de tomate SIRIANA F1, se conturează un succes

Da o nota articolului
(47 voturi)

Creat de cunoscutul ameliorator dr. Costel Vânătoru de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Buzău, hibridul de tomate pentru solarii SIRIANA F1, începe să se afirme. Spun aceasta în urma mai multor semnale pe care le-am primit de la diverşi cultivatori de legume din ţară.

Timpurietatea, modul în care a legat, mai ales în condiţiile climatice care au caracterizat acest sezon şi care nu au fost deosebit de favorabile culturilor protejate, forma fructelor, mărimea şi culoarea acestora, au convins cultivatorii care l-au încercat că a fost o decizie bună. Ba mai mult decât atât, deja mulţi dintre ei s-au hotărât să-şi mărească suprafaţa cultivată cu SIRIANA F1 în sezonul 2012. Pentru aceasta, deja au început să solicite seminţe. Şi nu numai pentru anul viitor, dar chiar şi pentru ciclul de vară-toamnă din acest an.

Trebuie menţionat că hibridul SIRIANA F1 nu a fost testat în acest sens. Totuşi, autorul a dat unele mostre pentru a fi încercate. Vom vedea comportamentul lui în condiţii de vară-toamnă, cum va suporta temperaturile foarte ridicate din prima parte a perioadei de vegetaţie şi pe cele scăzute de noapte din sfârşit de septembrie şi din octombrie. Deocamdată, aşa cum spuneam, el se comportă foarte bine. Îl avem şi noi în solariile experimentale de la ICDLF Vidra, în cadrul unor culturi comparative, alături de alţi hibrizi din Olanda, Bulgaria şi Serbia.

Pasiunea, determinarea şi speranţa ţin în viaţă cercetarea românească

De la început ar trebui să spun că de regulă materialul biologic autohton, soiurile şi hibrizii româneşti poartă în ei caracteristici acumulate de-alungul anilor, care le conferă o mai bună comportare faţă de condiţiile climatice specifice. De aceea, amelioratorul porneşte la drum folosind populaţii locale, pe care le combină cu creaţii recente ale cercetării naţionale şi mondiale. Dar nu este chiar simplu. Îşi alege cu discernământ partenerii de hibridare, părinţii, îi încrucişează şi retroîncrucişează, mai multe generaţii, pe parcursul a şapte, opt sau chiar mai mulţi ani. Este o muncă dificilă, complexă, în echipă, care durează ani buni de cercetare.

Rezultatul îl constituie un soi sau un hibrid care se comportă bine din punct de vedere productiv, în condiţiile variaţiilor climatice specifice ţării noastre şi în plus răspunde calitativ cerinţelor consumatorilor români. Pentru noi, aceşti doi parametri au fost cel mai adesea obiectivele de bază ale programelor de ameliorare. Sigur că ne-a interesat şi introducerea unor rezistenţe la unii agenţi patogeni, mai ales la cei care sunt mai frecvenţi în România şi care produc pagube economice importante.

Toată lumea, de la un simplu muritor şi până la un parlamentar, întreabă unde sunt tomatele româneşti de altă dată. Răspunsul este foarte clar. Ele există, dar sunt sufocate de promovarea, uneori agresivă, a hibrizilor străini. Din buzunarele cultivatorilor pleacă anual 20-25 milioane de euro numai pentru procurarea seminţelor de tomate! Şi când te gândeşti că guvernul, de orice culoare a fost, nu a făcut mai nimic pentru stoparea acestei risipe. Practic a lăsat la voia întâmplării cercetarea legumicolă şi nu numai. Deşi, sunt voci care spun că nu ar fi chiar întâmplător!

În primul rând, banii care au plecat din ţară nu au fost ai guvenului, au fost ai cultivatorilor. În al doilea rând, clasa comercianţilor s-a îmbogăţit din ce în ce mai mult, devenind o adevărată putere, cu mari influenţe politice. Apoi, cercetătorii adevăraţi sunt o categorie aparte de intelectuali. Nu sunt obişnuiţi cu violenţele de nici un fel. Nu ştiu să iasă în stradă, să blocheze drumuri naţionale, să facă o grevă, fie ea şi de tip japonez şi asta în condiţiile în care unii nu au primit salariul şi de un an de zile! Ei sunt dedicaţi muncii lor, sunt conştienţi de responsabilitatea pe care o au faţă de neamul şi de ţara lor şi pe care şi-au asumat-o din momentul în care şi-au ales acest drum.

Un astfel de cercetător este şi cel care a creat hibridul SIRIANA F1, dr. ing. Costel Vânătoru, unul din cei mai proeminenţi cercetători pe care îi are valorosul colectiv al SCDL Buzău. De altfel, în condiţiile mai mult decât precare în care a juns cercetarea agricolă şi implicit cea legumicolă, doar pasiunea, determinarea şi speranţa mai pot conduce la obţinerea unor rezultate cât de cât competitive. Şi hibridul SIRIANA F1 este unul dintre acestea.

Tomate cu adevărat româneşti la preţuri accesibile cultivatorilor
Pentru cine nu-l cunoaşte încă, hibridul de tomate SIRIANA F1 este un hibrid cu creştere nedeterminată, foarte timpuriu, destinat în special pentru cultura în solarii. Cultivat în bazinul Vidra alături de hibridul PREKOS F1, cunoscut ca unul din cei mai timpurii hibrizi, dar care stimulat sau nu, face acel mucron proeminent în partea apicală a fructelor, având un aspect comercial relativ dezagreabil, precum şi o producţie destul de mică pe plantă, hibridul

SIRIANA F1 a fost la fel de timpuriu.

SIRIAN F1 are fructe rotunde, colorate uniform, roşu strălucitor, fără zone albicioase în interior, cu greutatea medie de 217 grame ± 28 grame (coeficient de variabilitate foarte mic, de 13 %!) şi cu o producţie de 3-3,5 kg/plantă pe 5 etaje. În plus, analizele efectuate la ICDLF Vidra în cadrul Laboratorului de Agrochimie-Biochimie-Fiziologie, arată că fructele hibridului SIRIANA F1 au compoziţia şi gustul tomatelor cu adevărat româneşti. Nu sunt nici „bombe cu apă” cum sunt definite tomatele olandeze, nici „bombe chimice” cum li se spune tomatelor spaniole!

Analizele au scos în evidenţă un raport bun zahăr total - aciditate (de altfel cel care dă în principal gustul tomatelor) de 11,3 şi un conţinut foarte bun de acid ascorbic (vitamina C) de 26,8 mg, la care se mai adaugă şi o concentraţie rezonabilă de licopen de 6,42 mg la 100 g substanţă proaspătă. La aceste caracteristici mai adăugăm o foarte bună rezistenţă la transport, o rezistenţă medie la păstrare (10-15 zile în funcţie de faza de maturare şi condiţiile de păstrare), rezistenţă genetică la nematozi, VMT, putregaiul cenuşiu, fuzarioză şi verticilioză, pătarea brună a frunzelor şi la septorioză.
Preţul de vânzare al seminţelor de SIRIANA F1 este, după părerea noastră, foarte accesibil, 80 de lei pentru 5 g de seminţe, inclusiv TVA, adică pentru circa 1700 de seminţe. Comparativ cu hibridul PREKOS F1, preţul este de 2,5 ori mai mare, dar cu o calitate mult superioară a fructelor.
Prin comparaţie,  preţul seminţelor de SIRIANA F1 este de la de 3 ori până la de 13 ori mai mic faţă de preţul altor hibrizi din Olanda sau din Israel!

Invităm cultivatorii să apeleze cu mai multă încredere la soiurile şi hibrizii româneşti de legume, destinaţi cultivării în solarii. Calitatea acestora va demonstra că au făcut o alegere bună, alegere care le va fi confirmată de aprecierile consumatorilor. La aceasta se adaugă şi un preţ mai mult decât convenabil, pe măsura posibilităţilor marii majorităţi a producătorilor români şi a salariilor cu care sunt remuneraţi cercetătorii! Şi, dacă uneori se găsesc seminţe de legume aduse din afară la preţuri mai mici, să fie atenţi nu numai la calitatea acestora - energie germinativă, facultate germinativă şi autenticitate - dar, şi la provenienţă şi mai ales la calitatea nutriţională a fructelor, la gustul acestora.

DR. VICTOR LĂCĂTUŞ, DIRECTOR ŞTIINŢIFIC ICDLF VIDRA

Citit de 17409 ori

5 comentarii

 • Link comentariu CUCU PETRU Miercuri, 14 Decembrie 2011 11:21 scris de CUCU PETRU

  Produc si comercializez seminte de tomate de mai bine de 30 de ani(cantitati foarte mici,maxim 1000 de pliculete din fiecare soi anual) dar foarte multi ma intreaba de soiurile romanesti. Am incercat la banca de seminte (genebank) dar inca nu am primit nici un raspuns. V-as ruga sa-mi spuneti daca pot cumpara de la dvs. citeva zeci de seminte pentru a le testa in zona unde locuiesc (jud neamt altitudine cca 700m). Adresa mea este: CUCU PETRU Loc BALTATESTI Jud NEAMT Cod 617025 tel 0721951095

  Cu respect.

 • Link comentariu SECAREANU MARIAN Duminică, 18 Martie 2012 11:26 scris de SECAREANU MARIAN

  Buna ziua
  Cum pot cumpara si eu cateva plicuri din hibridul Siriana de la dumneavoastra, pentru o incercare de a produce rosii romanesti momentan pentru consum propriu si al catorva familii apropiate

 • Link comentariu Jitca Vasile Marţi, 20 Martie 2012 08:46 scris de Jitca Vasile

  Sunt si eu interesat dar cred ca trebuie sa mergem in Olanda pentru a cumpara semintele astea...tipic românesc trebă făacută pe jumătate

 • Link comentariu Ela Joi, 24 Aprilie 2014 13:25 scris de Ela

  SCDL Buzau dispune si vinde rasaduri din soiul SIRIANA la cub nutritiv.Sunt destul de viguroase si calite. Pretul este de 1.30 lei/cub.

 • Link comentariu gorun Sâmbătă, 12 Iulie 2014 21:03 scris de gorun

  Am cultivat siriana so sunt foarte multumit.Constanta

Lasa un comentariu

Publicitate