Vineri, 27 Mai 2011 15:13

Recomandări de sezon de la DuPont (2)

Da o nota articolului
(1 Vot)

Tehnologia „Only post" - Combaterea buruienilor din cultura de porumb numai în postemergenţă

Tehnologia "Only post" în combaterea buruienilor la porumb răspunde problemelor specifice din primele faze de vegetaţie a porumbului, asigurând un start bun culturii prin combaterea buruienilor imediat după răsărire.

Avantajele tehnologiei "Only Post" sunt:
Elimină erbicidarea preemergentă care în condiţii de secetă este ineficientă;
Nu necesită încorporare;
Reduce numărul de tratamente şi costuri/ha;
Asigură flexibilitate în aplicare în funcţie de gradul şi spectrul buruienilor prezente în cultură;
Reduce gradul de rezidualitate al erbicidelor prin aplicarea postemergentă.

În lipsa erbicidării preemergente în zonele secetoase sau când erbicidarea preemergentă nu dă rezultatele aşteptate, Basis® aplicat 20 gr/ha asigură combaterea eficientă a buruienilor atunci când primul val de buruieni răsare, de regulă la sfârşitul lunii aprilie - începutul lunii mai. Basis® acoperă tot spectrul de buruieni anuale, graminee şi cu frunză lată, în primele faze ale dezvoltării porumbului, până la 5 frunze formate.

Pe parcelele îmburuienate cu buruieni cu frunză lată perene, precum pălămida, volbura, susai, când acestea au 2-6 frunze în rozetă, se aplică Titus® Plus, un flacon pe hectar (307 gr/ha). Acest erbicid combate tot spectrul de buruieni specifice culturii de porumb în primăvară. După Titus® Plus terenul rămâne curat.

Împotriva costreiului şi pirului, când buruienile au 10-15 cm înălţime, se recomandă Principal® în doză de 90 gr/ha. Principal® reduce îmburuienările cu buruieni graminee perene şi anuale fiind o investiţie în viitor. Nu există astăzi în piaţă un erbicid antigramineic mai performant decât Principal". Numai cine nu 1-a folosit nu-i cunoaşte puterea.

Asocierea erbicidelor Basis®, Titus® Plus, Titus® 25 DF şi Principal®, cu surfactantul Trend® în doze de 200-300 ml/ha asigură o mai bună translocare şi penetrare a erbicidelor sulfo-nilureice cu efecte deosebite în special la culturile afectate de stres hidric.

Avaunt® 150 SC  
insecticid pentru combaterea insectelor dăunătoare din cultura de porumb

Există câţiva dăunători care trebuie combătuţi în vegetaţie cu insecticide. Dintre aceştia viermele vestic al rădăcinilor -Diabrotica virgifera - apare în culturi fără rotaţie, acolo unde mai mulţi ani se cultivă numai porumb, afectată fiind jumătatea vestică a ţării. Viermele (larva) consumă rădăcinile tinere şi ca urmare, planta rămâne „în aer, cade şi apoi se ridică” formând o tulpină curbată. Nu mai este nimic de făcut în vegetaţie, trebuie schimbată cultura, câţiva ani şi practicată o rotaţie minimă. Adultul atacă partea aeriană consumând în special polenul, fără pagube foarte importante dar, pentru a limita atacul şi populaţia viitoare de larve şi adulţi se recomandă efectuarea tratamentelor în vegetaţie.

După 15 iunie, sfredelitorul tulpinilor de porumb (Ostrinia nubilalis) poate crea probleme grele mai ales la hibrizi sensibili. Plantele se frâng şi producţia se reduce considerabil în funcţie de cât de puternic a fost atacul. Omida fructificaţiilor (Helicoverpa armigera) completează gama de dăunători. Atacă şi ea puternic ştiuleţii formaţi şi consumă mătasea şi boabele în curs de formare. în zona atacată se instalează boli care depreciază producţia care uneori devine nevandabilă sau chiar toxică.

Toţi aceşti dăunători pot fi controlaţi uşor, folosind Avaunt® 150 SC (250 ml/ha) când dăunătorii sunt prezenţi în cultură peste pragul economic de dăunare. Avaunt® este un produs performant şi de generaţie nouă, care poate fi aplicat la temperaturi ridicate de până la 33-34°C, când nu lucrează alte produse, de real ajutor în combaterea dăunătorilor enumeraţi la culturile de porumb.

Dr. Ing. Ion Săvulescu, Director tehnic, DuPont Romania SRL

Citit de 3563 ori

Lasa un comentariu

Publicitate