Vineri, 27 Mai 2011 15:20

COSTREIUL – buruiana problemă din culturile de porumb şi floarea-soarelui

Da o nota articolului
(14 voturi)

Pentru agricultorii din România COSTREIUL (Sorghum halepense) ca specie, intră în categoria “buruiană problemă” şi prin urmare, trebuie tratată ca atare. Deşi fermierii fac eforturi mari pentru controlarea costreiului, datorită sistemelor de lucru eterogene şi chiar neprofesioniste în anumite situaţii, această buruiană produce pagube însemnate, mai ales în culturile de porumb.

Dimensiunile pagubelor provocate culturilor de floarea-soarelui şi mai ales porumb sunt foarte eterogene, iar ceea ce este cel mai important este faptul că aceste pagube sunt irecuperabile pentru anul de cultură la care se face referinţă.

Condiţiile climatice particulare fiecarui an, precum şi lucrările solului, crează diferite premise de manifestare a îmburuienării cu costrei, astfel încât trebuie să interpretăm în mod durabil combaterea sa.

Costreiul în cultura porumbului

Porumbul, dintre toate culturile de primavară, este cel mai sensibil la îmburuienarea cu costrei.
După cum este binecunoscut, sensibilitatea maximă a porumbului la îmburuienare se manifestă în primele faze de vegetaţie, când după răsărire porumbul are o creştere a organelor aeriene mai încetinită, datorită formării sistemului radicular, situaţie care permite buruienilor să se dezvolte excesiv.
În acest an, datorită rezervelor de apă din sol acumulate în timpul iernii şi a temperaturilor ridicate din primavară, costreiul are premise foarte bune de manifestare, aşa că presiunea produsă de această buruiană este deosebit de mare.

În aceste condiţii, este foarte important ca evoluţia culturii să fie urmarită îndeaproape şi să se stabilească pentru fiecare solă în parte gradul de infestare şi momentul optim de intervenţie.

Pentru cultura porumbului, singura modalitate cu adevărat eficientă în vederea controlării costreiului, este utilizarea erbicidelor cu grad ridicat de selectivitate pentru porumb şi cu acţiune agresivă asupra costreiului. Aceste erbicide fac parte din grupa sulfonilurea – erbicide sistemice care asigură un grad ridicat de combatere şi toleranţă ridicată asupra culturii. Compania Procera Agrochemicals România, produce şi comercializează erbicidul SPRINT, erbicid antigramineic pe bază de nicosulfuron, omologat pentru cultura porumbului în doză de 45 – 80 g/ha.

Pentru controlul eficient al costreiului, vă oferim câteva recomandări de aplicare a erbicidului SPRINT:
condiţiile climatice: NU se efectuează tratamentul în condiţii de stres hidric şi termic!
cultura de porumb: tratamentul se poate aplica numai până în faza în care porumbul are 7-8 frunze!
costreiul: înălţimea plantelor de costrei trebuie să fie de 10-20 cm!
adjuvant: pentru a îmbunătăţi absorbţia erbicidului, se recomandă aplicarea împreună cu adjuvantul KINETIC (50 ml/ha) – adjuvantul este oferit GRATUIT la achiziționarea erbicidului!
tank mix: se poate aplica împreună cu alte produse fitosanitare, dar numai cu respectarea recomandărilor şi numai după efectuarea testelor de compatibilitate!
lucrări mecanice: NU se intervine asupra culturii cu lucrări de prăşit decât după 14 – 20 de zile de la tratament!

Costreiul în cultura de floarea-soarelui

Deşi floarea-soarelui este o cultură care luptă bine cu buruienile, datorită caracteristicilor morfologice şi fiziologice, în ceea ce priveşte costreiul, cultura poate suferi daune importante, chiar cu pierderi de peste 50% din recoltă.
Aşa cum am menţionat şi la cultura porumbului, combaterea costreiului trebuie făcută cu produse sistemice agresive pentru buruiană şi selective pentru cultrura de floarea-soarelui.

Contextul actual de infestare cu costrei a culturilor de floarea-soarelui poate fi uşor defavorabil culturii de floarea‑soarelui în comparaţie cu porumbul, deoarece se poate interpreta că floarea‑soarelui urmează într-un asolament normal, în principiu după porumb, şi ca atare există premisa de a avea un grad mai ridicat de infestare cu costrei.

Compania Procera Agrochemicals România produce şi comercializează erbicidul PROSPER, erbicid sistemic pe bază de quizalofop-P-etil, cu acţiune sigură în combaterea costreiului din culturile de floarea-soarelui.

Pentru controlul eficient al costreiului din cultura de floarea-soarelui, erbicidul PROSPER trebuie aplicat având în vedere următoarele recomandări:
condiţiile climatice: NU se efectuează tratamentul în condiţii de stres hidric şi termic!
doza: 0,7 – 0,9 l/ha funcţie de gradul de îmburuienare şi stadiul de dezvoltare a costreiului!
cultura de floarea-soarelui: se poate aplica tratamentul până în momentul când floarea-soarelui are 6-8 frunze!
costreiul: înălţimea plantelor de costrei trebuie să fie de 10-20 cm!
tank mix: se poate aplica împreună cu alte produse fitosanitare, dar numai cu respectarea recomandărilor şi numai după efectuarea testelor de compatibilitate!
lucrări mecanice: NU se intervine asupra culturii cu lucrări de prăşit decât după 14 – 20 de zile de la tratament!

Mihai Radu, Director Tehnic - Procera

Citit de 11498 ori

Lasa un comentariu

Publicitate