Joi, 24 Martie 2011 14:22

Clearfield® - soluţia completă împotriva buruienilor

Da o nota articolului
(8 voturi)

Sistemul de producţie Clearfield® utilizează o combinaţie de genetică superioară – hibrizi adaptaţi la condiţiile locale de mediu - cu erbicidul Pulsar®, uşor de aplicat, pentru a furniza cele mai bune soluţii integrate pentru nevoile producţiei vegetale.

Erbicidul Pulsar® asigură controlul postemergent pe scară largă al buruienilor (chiar şi al celor mai dificil de combătut, cum sunt Ambrosia spp. - Ambrozia, Xanthium spp. – Cornuţii sau Orobanche spp. - Lupoaia) , pe parcursul întregului sezon, printr-o singură aplicare. Fermierii şi partenerii acestora din lanţul de distribuţie pot, astfel, să îşi optimizeze timpul, eforturile şi resursele pentru a realiza potenţialul maxim de producţie. Prin aceasta, sistemul de producţie Clearfield®răspunde celor mai importante cerinţe ale fermierilor.

Avantajul Sistemului de producţie Clearfield®

Avantajul sistemului de producţie Clearfield® constă în utilizarea erbicidului Pulsar® (cu spectru larg de acţiune) la hibrizii de floarea-soarelui toleranţi la acest erbicid.

În prezent, sistemul de producţie Clearfield® pentru floarea-soarelui este disponibil pentru producătorii din principalele ţări cultivatoare de floarea-soarelui din centrul şi sudul Europei de Est, unde se foloseşte erbicidul Pulsar® 40.

Pulsar®

Pulsar® este primul erbicid selectiv cu aplicare postemergentă, cu spectru larg de control al buruienilor, utilizat în sistemul Clearfield®, prin care se combate o gamă variată de buruieni, atât unele dicotiledonate, cât şi monocotiledonate.

Pulsar®, utilizat în sistemul de producţie Clearfield®, asigură:

• Toleranţă garantată pentru cultură, fără probleme în rotaţie
• Soluţie completă împotriva buruienilor (inclusiv a celor difícile: Sorghum, Cirsium, Xanthium, Setaria) printr-o singură aplicare
• Teren fără buruieni până la recoltare
• Combate Orobanche (toate rasele, inclusiv rasele nou apărute) în zonele cu probleme
• Combaterea postemergentă unică şi eficientă a buruienilor chiar şi în condiţii de uscăciune;
• Siguranţă deplină pentru culturile cu hibrizii Clearfield® de floarea-soarelui.

Imazamox

Substanţa activă din erbicidul Pulsar® este cel mai nou membru al grupei de erbicide imidazolinone. Datorită eficienţei sale manifestate în condiţii foarte diferite, imazamox a devenit cel mai important erbicid din întregul sistem de producţie Clearfield® din Europa. Aplicarea foliară postemergentă a erbicidului Pulsar® asigură controlul unui spectru larg de buruieni dicotiledonate şi unele monocotiledonate, iar prin acţiunea sa reziduală are şi efect asupra buruienilor care germinează mai târziu.

O perioadă de timp mai scurtă

Restricţiile privind rotaţia culturilor impuse de utilizarea erbicidului Pulsar® prevăd o perioadă de timp mai scurtă în comparaţie cu alte produse din grupa erbicidelor imidazolinone, datorită dozei reduse de aplicare a substanţei active, degradării mai rapide în sol şi absorbţiei radiculare mai reduse.

Erbicidul Pulsar® pătrunde în frunzele plantelor trecând prin cuticula cerată şi porii (stomatele) de pe suprafaţa frunzei. Erbicidul pătrunde şi prin rădăcini, odată cu apa absorbită din sol. Odată ajuns în rădăcină, Pulsar® este translocat în zonele de creştere ale rădăcinilor şi tulpinilor.

Pulsar® se aplică în doză de 1,2 l/ha, în postemergenţă timpurie, când plantele de floarea -soarelui au între 4 ş 8 frunze adevărate (14-18 pe scara BBCH). Erbicidul se foloseşe numai la hibrizi de floarea-soarelui de tip Clearfield ®, toleranţi la Pulsar®.

Combaterea optimă a buruienilor are loc în perioada de postemergenţă timpurie. Deşi speciile de buruieni foarte sensibile pot fi controlate şi într-un stadiu mai avansat, se recomandă combaterea buruienilor înainte ca acestea să diminueze potenţialul de producţie. În cazul în care se urmăreşte controlul lupoaiei aplicarea erbicidului nu trebuie făcută înainte de apariţia frunzelor 6-8 la planta gazdă (stadiul BBCH 16 – 18).

Prin combinarea noului sistem de producţie Clearfield® cu utilizarea hibrizilor de floarea-soarelui rezistenţi (la Orobanche), se rezolvă eficient problema combaterii parazitului, cu efecte îndelungate. Ciclul de viaţă al genelor de rezistenţă de la floarea-soarelui se prelungeşte, contribuind totodată la împiedicarea apariţiei rezistenţei buruienilor la erbicide.

Beneficiile sistemului de producţie Clearfield®

• Gamă variată de hibrizi performanţi şi stabili genetic pentru un bun management al riscului

• Erbicidul Pulsar® – soluţie completă împotriva buruienilor şi a tuturor raselor de Orobanche

• Fără probleme în rotaţia culturilor (cu condiţia respectării intervalului de semănat menţionat în recomandările de utilizare a produsului) • 5 ani de experienţă în România cu producţii mari şi profituri considerabile pentru fermieri

Tehnologia Clearfield® a fost lansată de BASF în România în 2005. Astăzi, un grup impresionant de companii din domeniul agriculturii, susţin şi dezvoltă această tehnologie. Activitatea de dezvoltare şi cercetare a companiilor de seminţe din Clearfield® Union are drept rezultat o gamă variată de hibrizi pentru un bun management al riscului.

Citit de 6264 ori

2 comentarii

  • Link comentariu dinuaslamddinua Duminică, 06 Mai 2012 11:51 scris de dinuaslamddinua

    buna ziua va rog sami raspundeti cu erbicidul pulsar pot distrunge mohoru si earba tiritoare si Mure salbatice ;am floarea soarelui Clearfield® mas 91.ir va rog astept raspuns;

  • Link comentariu michiusca  ion Duminică, 24 Noiembrie 2013 07:58 scris de michiusca ion

    ce ibrizi de floarea soarelui sunt toleranti la acest ierbicid va multumesc

Lasa un comentariu

Publicitate