Miercuri, 19 Iunie 2013 12:33

Buruienile graminee – buruieni problemă în porumb

Da o nota articolului
(1 Vot)

Fiind o specie termofilă, se localizează în special în zonele de stepă din sudul și sud-estul țării, însă din ultimele cercetări reiese că datorită creșterii temperaturilor medii anuale costreiul migrează ca areal, din ce în ce mai mult către zona de nord est și centrală a României.

Obținerea unor randamente maximale la cultura de porumb este strâns legată de tehnologia aplicată. Una dintre verigile tehnologice esențiale în obținerea de culturi economice la porumb este combaterea chimică a buruienilor și în special a buruienilor monocotiledonate, buruieni greu de combătut și cu eforturi financiare mari. Cercetările efectuate, precum și experiența fiecărui fermier, conduc la o singură soluție – aplicarea unei tehnologii cât mai corecte și bazate pe gestionarea fiecărei parcele din punct de vedere al spectrului și al stadiului de dezvoltare a buruienilor monocotiledonate.

Deși opinia generală că principalele metode de combatere a costreiului din cultura de porumb sunt metodele agrotehnice și în special cele legate de asolament, în agricultura modernă, care urmărește obținerea unor randamente ridicate de producție, având în vedere și oportunitățile de piață pe care le are porumbul, metodele chimice sunt cele utilizate cu precădere, datorită efectului rapid și siguranței pe care o au în combaterea costreiului din rizomi..

La cultura de porumb, combaterea costreiului se face prin aplicarea de tratamente în mod exclusiv în postemergență, datorită eficacității ridicate pe care o au erbicidele asupra plantelor de costrei din rizomi și selectivității față de plantele de porumb.

Eficacitatea erbicidelor postemergente este strâns legată de unii factori care pot influența în proporție foarte mare efectul erbicidului utilizat, dintre cei mai importanți fiind în ordine, stadiul de dezvoltare al plantelor de costrei, prezența stresului termic și/sau hidric asupra plantelor de costrei și stadiul de dezvoltare a plantelor de porumb. Cele mai utilizate erbicide în postemergență, pentru combaterea costreiului din rizomi, sunt cele pe bază de nicosulfuron, datorită specificității acestei molecule și a modului rapid de acțiune.

Sprint, erbicidul care elimină costreiul

Erbicidul SPRINT pe bază de nicosulfuron, formulat ca granule hidrodispersabile, se aplică la cultura porumbului atunci când plantele de costrei sunt răsărite și au o înălțime de 15- 20 cm. Aplicarea în această fază de creștere a costreiului este momentul optim datorită specificității comportamentului plantelor de costrei.

Efectul care este urmărit este acela de combatere ireversibilă a costreiului, adică manifestarea efectului erbicidului la organele subterane ale costreiului – la rizomi.

Fiind un erbicid sistemic, SPRINT se translocă spre rizomi, viteza cu care se realizează această translocare fiind strâns legată de ritmul de viață al plantei de costrei. La momentul când talia plantei este de 15 – 20 cm, ponderea transferului de sevă în plantă se face către organele subterane (rizomi) și odată cu aceasta se translocă și erbicidul care își va manifesta efectul maximal. Depășirea acestui moment de aplicare poate generă un efect diminuat său duce chiar la lipsa manifestării efectului, dacă în aceeași perioadă intervine secetă și arșița atmosferică, acești factori influențând ritmul de viață al costreiului.

Pentru a uşura penetrarea erbicidului în plantă se utilizează adjuvanți care au că rol principal îmbunătățirea reacției erbicidului pe plantă. Împreună cu erbicidul SPRINT se aplică KINETIC, un surfactant non ionic de generație nouă, care are că și acțiune mărirea suprafeței de contact a soluției de stropit, scăderea tensioactivității soluției și permite o pătrundere mai rapidă și în cantitate mai mare a erbicidului în plantă, practic având rolul unui catalizator de reacție.

Efectuarea erbicidării cu SPRINT în asociere cu alte produse pesticide – erbicide, fungicide, insecticide – crește nivelul de siguranță al efectului tratamentului, datorită compușilor adjuvanți care intră în componența produselor utilizate. Așadar, este recomandată asocierea produselor pesticide în vederea tratamentelor, dar trebuie avut în vedere și compatibilitatea acestora și mai ales momentul optim de aplicare pentru fiecare dintre ele.

De asemenea, pentru atingerea obiectivului propus de combatere a costreiului din rizomi, după efectuarea tratamentului nu este recomandată efectuarea niciunei intervenții mecanice prin prășit asupra culturii, pentru că erbicidul să-și poată manifesta acțiunea în totalitate, evitându-se astfel reinfestarea culturii

Citit de 3634 ori

Lasa un comentariu

Publicitate